Onze expertise en passie, uw betrouwbare partner

Totale begeleiding bij ketenintegratie.

Digitaal inkopen en verkopen vanuit uw vertrouwde ERP-systeem. Reduceer administratie en foutkosten, en verhoog de snelheid. Optimaliseer de supply chain, en verlaag risico en kapitaalbeslag op voorraden. Bereid voor op wettelijke verplichtingen.

Succesvol in vijf stappen

Visie & strategie

Bepalen van de visie, strategie, doelstellingen en korte – en lange termijnbehoefte. Daarna de doorvertaling naar, en prioritering van vereisten.

Transformatie van bedrijfsprocessen

Proces optimalisatie

Het in kaart brengen en optimaliseren van functionele en technische processen, en datastromen van inkoop en verkoop met leveranciers en klanten.

Data & communicatie

Op orde brengen van masterdata van producten, klanten en leveranciers. Inrichting communicatie en datastromen, en borging in de organisatie.

Keuze oplossingen

Selecteren van de benodigde toekomstbestendige oplossingen en partners voor implementatie. Opstellen business case en projectdocumenten.

Implementatie

Implementeren van de gekozen oplossingen, integreren met klanten en leveranciers, en de verandering borgen in de organisatie.

Ketenintegratie

We begeleiden u graag van a-z bij ketenintegratie van niveau 1 – 4.

U bepaald waarmee u geholpen wilt worden, het ketenintegratieprogramma is flexibel en wordt voor u op maat samengesteld.

We opereren objectief en onafhankelijk met maar 1 doel, u als klant succesvoller te maken.

Hier ziet u een aantal stappen informatie om u alvast op weg te helpen.

Belangrijk is te beginnen met het duiden van een duidelijke visie, strategie en ambitie. Hoe belangrijk is of wordt ketenintegratie gezien door uw hele organisatie?

De ambitie begint bij het beter samenwerken met klanten en leveranciers en in deze samenwerking de administratieve inkoop- en verkoop processen de digitaliseren en automatiseren. De efficiëntie, snelheid en performance verbetert, maar is dat alles wat u wilt bereiken?

Door een onmisbare schakel te zijn in de keten, gezamenlijk voorraad beheren en inspelen op de marktvraag bieden veel meer kansen. Als de ambitie is om concurrentiekracht te verhogen, te groeien in marktaandeel en inspelen op de veranderende marktvraag dan speelt u het spel op een ander niveau. Dit vraagt wel het nodige van uw organisatie, technologie en toekomstvisie op ketenintegratie.

Het tempo waarin alles bepaald wordt, is niet alleen afhankelijk van uw organisatie. Ook de gereedheid (readyness), bereidheid, toekomstvisie van uw leveranciers en klanten zijn hierin bepalend. Belangrijk om uw relaties te overtuigen en mee te nemen in deze verandering.

We helpen u graag met het goed duiden van uw visie en strategie en doorvertaling naar vereisten aan uw organisatie en technologie, en het opstellen van een roadmap en planning. We worden nog enthousiaster als we u erna mogen begeleiden voor het selecteren en implementeren van de benodigde oplossingen en de veranderingen voor uw organisatie en ketenpartners.

Lees bij “Bepalen ketenintegratieniveau” wat de voordelen zijn per niveau en wat dat van uw organisatie en partners in de keten vraagt.

Ketenintegratie betekent nauw samenwerken met andere organisaties in de keten, waarbij de gezamenlijke visie is dat integrale besturing over bedrijven heen tot voordelen voor een ieder leidt. Een strategisch partnership met relaties is daarom belangrijk.

De volledige supply chain is de keten van bedrijven die begint bij het winnen van grondstoffen en via toeleveranciers, fabrikanten en de (detail)handel loopt naar de eindgebruikers.

Supply Chain Management (SMC) is: Management van de goederen-, informatie- en geldstromen binnen en tussen de schakels in de keten van leveranciers tot aan de klant. Het doel is om deze stromen te beheersen en te optimaliseren. SMC is al goed toepasbaar als goed en langdurig wordt samengewerkt met toeleveranciers en klanten.

Er zijn vier niveaus die bij SCM, elk niveau biedt voordelen maar vraagt om diepere integratie en nauwere samenwerking:

Integratieniveau 1: het informatie integratieniveau
Naast de goederenstroom zijn er twee andere stromen, de informatiestroom (voornamelijk order- en planningsinformatie) en een financiële stroom. Het doel is om grote efficiëntieverbeteringen te realiseren in deze administratieve stromen:
1. Efficiënter inkoopproces en verkoopproces
2. Efficiëntere facturering en snellere betaling
3. Minder fouten, foutkosten en faalkosten
4. Betere performance en hogere tevredenheid

Integratieniveau 2: het logistieke management integratieniveau
Niveau 2 heeft met name betrekking op het verhogen van de concurrentiekracht door efficiënte voorraadaanvulling op de locaties en efficiënte operaties bij de bedrijven in de keten.

Er wordt vaak alleen besteld wat nodig is, de frequentie van bestellingen gaat sterk omhoog, de hoeveelheden per bestelling naar beneden. De snelheid van leveringen en de betrouwbaarheid van leveren moet hiermee omhoog. Na realisatie wordt het juiste product op het juiste moment op de juiste plaats is tegen minimale kosten geleverd en is efficiënt replenishment of zelfs van continuous replenishment (CRP) bereikt.

De gezamenlijke doelstellingen van bedrijven in de keten die kunnen worden gerealiseerd:
Minder kapitaalbeslag, afwaardering en lagere risico’s door lagere voorraden;
Verhogen concurrentiekracht en klanttevredenheid door hogere leverbetrouwbaarheid en snellere doorlooptijden;
Efficiëntere operatie door een verbeterde planning, verlagen van handelingen en bundelen van transport.

Voorwaarde voor succes is dat de strategische samenwerking en het vertrouwen met leveranciers en klanten in de keten goed is. In deze samenwerking wordt gezamenlijk het voorraadbeleid, voorraadbeheer (VMI), cross-docking, en standaardisatie van product, verpakkingen en bewerkingen vormgegeven. De transparantie op het delen van gegevens zoals marktvraag en forecast is key.

Integratieniveau 3: het marktbewerking integratieniveau
Met niveau 3 wordt de effectiviteit en efficiency in de keten nog verder verbetert doordat de ketenpartners samenwerken op het gebied van assortiment en promotie. De behoefte van de eindafnemer (B2C of B2B) staat hier centraal. De assortimentskeuze van producten en diensten, hoeveelheden en prijsdifferentiatie worden met elkaar continue afgestemd om goed in te spelen op de fluctuaties. Samen wordt de regie gevoerd middels het concept category management (CM) en capaciteitsplanning. Raamwerk-, afroep-, volume- en scheduled business contracten ondersteunen bij het flexibel inspelen op de marktvraag.

De push-strategie om producten of diensten te verkopen verandert hiermee naar pull-strategie. Het nadruk op het beheren van individuele voorraadlocaties veranderd naar het gezamenlijk beheren van het totale assortiment en voorraad. De traditionele en gescheiden inkoop van producten en diensten verandert naar een gezamenlijke en geïntegreerde aanpak.

Bij modulair inkopen worden eindproducten samengesteld uit verschillende modules. Eindproducten worden zodanig ontworpen dat componenten in meerdere eindproducten kunnen worden gebruikt. De componenten worden op het laatst toegevoegd om het eindproduct te maken. De modules kunnen efficiënt worden geproduceerd terwijl eindproducten op maat kunnen worden samengesteld kort voor de koop van een klantspecifiek eindproduct. Dit principe wordt ook toegepast bij modulair werken waarbij de leverancier YIT de halffabricaten in het proces bij de klant levert.

Op deze manier zijn efficiënte promoties en prijsdifferentiaties van producten of hoeveelheden in de keten mogelijk. Met de uitbreiding van geïntegreerde marketingcommunicatie naar ketenmarketingcommunicatie wordt stemmen de bedrijven in de keten de trade-, retail- en consumentenmarketing af naar de eindklant (B2C of B2B).

Integratieniveau 4: het marktontwikkeling integratieniveau
Bij niveau 4 gaan de ketenpartners nog een stap verder in de samenwerking om de effectiviteit binnen de keten te verbeteren. In deze manier van samenwerken is de focus op het gebied van productontwikkeling om klachten in consumptie- en productieprocessen te minimaliseren en het resultaat van de processen te optimaliseren. De gezamenlijke productverbetering en –ontwikkeling moet er toe leiden dat de afstemming op de vraag van de eindklant (B2C en B2B) nog verder verbeterd.

Voordelen worden behaald door het verbeteren van de customer service, verlagen van de kosten en vergroten van de concurrentiekracht.

De samenwerking op dit integratieniveau vraagt vaak om ingrijpende veranderingen voor betrokken ketenpartners. Verandermanagement is bij alle niveaus van ketenintegratie aan te raden, voor dit niveau veelal een vereiste voor succes. Dit geldt ook voor het vertrouwen die partners moeten hebben in deze keten.

Voordat u gaat beginnen aan ketenintegratie zijn een aantal aspecten belangrijk, deze kunnen we voor u begeleiden in het ketenintegratie programma:


Master data van klanten, leveranciers, producten en diensten
Deze data, tezamen met andere data moet compleet en actueel zijn, en centraal ter beschikking staan voor uw organisatie en ketenpartners. De organisatie moet erop ingericht zijn om de kwaliteit van data te garanderen waarbij de IT oplossingen de bedrijfsprocessen goed ondersteunen. De data- en communicatiestromen goed vormgeven en inrichten is een logische vervolgstap.
Zijn er al standaarden voor producten en diensten geduid in ETIM of GS1, overweeg om deze over te nemen. Dit bespaart veel werk en weet u zeker dat er in de keten hetzelfde bedoelt wordt.

Proces optimalisatie
Voordat er goed en met een goede ROI gedigitaliseerd en geautomatiseerd kan worden, is het raadzaam om de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Verwijderen van onnodige of verbeteren processtappen is belangrijk. Hierbij kijkend naar de toekomst en minder vasthoudend aan het verleden.

Organisatie, technologie en verandermanagement
Met een duidelijke visie, strategie en ambitie kan de juiste doorvertaling gemaakt worden naar vereisten aan uw organisatie en technologie. Kijk goed naar bestaande standaarden en voorkom maatwerk. Als het vertrekpunt andersom is, dan bestaat het risico dat er keuzes worden gemaakt die in een latere fase onnodig kosten en vertraging veroorzaken. Kies het juiste vertrekpunt en maak een duidelijke roadmap waar u mee vooruit komt in de toekomst.

Onderschat niet welke veranderingen er komen voor uw medewerkers in de organisatie en bij uw ketenpartners. Met de juiste aanpak voor verandermanagement vergroot u de acceptatie en sleutel tot succes.

Project management en agile werken
Ketenintegratie projecten vragen om nauwe afstemming binnen de organisatie en met uw ketenpartners. Goede sturing en opvolging is belangrijk om binnen budget, planning en scope te blijven. De agile manier van werken stelt u daarbij in staat om met de kleinere veranderingen sneller resultaat te bereiken en de acceptatie binnen de organisatie te verhogen. Goede bijkomstigheid is dat er tussentijds goed ingespeeld kan worden op veranderingen.

We hebben u een kijkje in de keuken van ketenintegratie gegeven. Het ketenintegratie programma is flexibel en kan voor uw op maat worden gemaakt. Of het nu de totale begeleiding en ontzorging is, onderdelen hiervan of u heeft losse vraagstukken hierover? We helpen u graag!

Elektronische facturatie

Per 2026 is elektronische facturatie wettelijk verplicht voor alle bedrijven die opereren binnen Nederland. We begeleiden u graag bij het invoeren ervan. Samen bereiden we u tijdig voor op alle veranderingen die deze regelgeving met zich meebrengt.

Opereert uw bedrijf internationaal, dan kan de verplichting eerder zijn, gelden er andere regels en mogelijkheden om de factuur te delen.

CO2-voetafdruk en Product Carbon Footprint

We helpen u graag de broeikasgasimpact en de reductiemogelijkheden in de gehele waardeketen van uw bedrijf inzichtelijk te maken, verbeteren en digitaal uit te wisselen in de keten. De registratie van de CO2-voetafdruk (ESG, CSRD, ESRS1 en ESRS2) kan voor uw bedrijf verplicht zijn of worden.

De Product Carbon Footprint (PCF) inzichtelijk van uw leveranciers en automatisch verwerkt in uw administratie. Inzicht in de waardeketen en bespaar op Scope 1 + Scope 2 + Scope 3.

Maakindustrie standaard

Sluit eenvoudig aan op hét standaard platform van de maakindustrie en start met digitaal ondernemen met alle aangesloten leveranciers en klanten. Digitaliseren van inkoop- en verkoopprocessen en delen van certificaten en documenten. Actueel inzicht in assortiment, bewerkingen en prijzen. Bereid voor op verplichtingen voor duurzaamheid met PCF, CO2 bijdrage en groencertificaten en elektronische facturatie.

We begeleiden u graag bij het gehele traject van keuze tot en met succesvolle ingebruikname.

Voorraad op de juiste plaats in de keten

Samen met leveranciers en klanten grip op uw assortiment, voorraad locatie en voorraadhoogte. Verlaag voorraadrisico’s en kapitaalbeslag, verbeter leverperformance en klanttevredenheid.

Onmisbare schakel in de keten

  • Vergroot uw concurrentiepositie en vergroot uw waarde in de keten.
  • Integreer en optimaliseer uw processen met leveranciers en klanten.
  • Wordt partner van uw leveranciers en klanten, groei samen en vergroot uw marktaandeel.