Onze expertise en passie, uw betrouwbare partner

Totale begeleiding bij uw e-commerce transitie

Van strategie tot en met uitvoer waarbij we het totale e-commerce programma tot en met succesvolle borging in uw organisatie en optimaliseren van resultaten begeleiden. Ook daarna staan we voor u klaar, een digitale reis houdt immers nooit op.

Succesvol in vijf stappen

Visie & strategie

Bepalen van de visie, strategie, doelstellingen en korte – en lange termijnbehoefte. Daarna de doorvertaling naar, en prioritering van vereisten.

Transformatie van bedrijfsprocessen

Proces optimalisatie

Het optimaliseren van functionele en technische processen, en datastromen van o.a. verkoop, logistiek en transport en customer service.

Data & klantreis

Op orde brengen en houden van masterdata van o.a. producten, diensten en klanten. Van buiten naar binnen bepalen van informatiebehoefte.

Online shopping

Keuze oplossingen

Selecteren van de benodigde e-commerce oplossingen en partners voor implementatie. Opstellen business case en projectdocumenten.

Implementatie

Implementeren van de gekozen oplossingen, veranderingen borgen in de organisatie. Start van marketing activiteiten en continue verbetering.

E-commerce programma

We begeleiden u van a-z om de bestaande situatie te verbeteren of nieuwe trajecten te starten.

U bepaald waarmee u geholpen wilt worden, het e-commerce programma is flexibel en wordt voor u op maat samengesteld.

We opereren objectief en onafhankelijk met maar 1 doel, u als klant blij te maken. Daar worden wij ook blij van.

Hier ziet u een aantal stappen en informatie om u alvast op weg te helpen.

Belangrijk is om een duidelijke visie, strategie en ambitie te duiden. E-commerce is meer dan alleen een webshop om producten via het online kanaal te verkopen. Zijn er al bestaande verkoopkanalen of worden er nieuwe ontwikkeld? Hoe gaan de kanalen op elkaar aansluiten en complementeren ze elkaar? Uw klant verwacht een naadloze ervaring en beleving over deze kanalen.

De huidige en toekomstige behoefte van de organisatie(s) en klanten en wat onderscheidend is ten opzichte van de concurrentie wordt door vertaalt en naar de eisen en wensen en geprioriteerd. Samen met de eisen en wensen aan eventuele implementatiepartners en organisatie kan het stap voor het selecteren van de oplossingen beginnen.

Alvast een aantal vragen en aandachtspunten op een rij
Is er al een ERP met productinformatie en klantinformatie of CRM, product information management (PIM), marketing automation of AI oplossing in gebruik? Om de klant de juiste ervaring te bieden en optimaal van dienst te zijn, werken deze oplossingen goed samen.

Om betrouwbare informatie te tonen in de webshop zoals actuele prijzen met individuele klant kortingen, voorraden en levertijden is een goede integratie met andere systemen zoals het ERP-systeem nodig.

Om de product informatie efficiënt te onderhouden, goed te presenteren in alle kanalen en de time2market zo kort als mogelijk te houden, is een PIM systeem nodig.

Het persoonlijk aanspreken van uw klanten verhoogt de klantbeleving en loyaliteit. Met het juiste inzicht verzilvert u leads en opportunities, benut u verkoopkansen en kan de webshop continue verbeterd worden.

Klanten hebben behoefte om zelfredzaam te zijn. Beschikken over belangrijke informatie, zelf gegevens aanpassen of taken uitvoeren wanneer op het moment dat past. Het contact tussen de verkoopafdeling klanten zal in kwaliteit en diepgang verbeteren, dit geeft dus kansen om op een ander niveau gesprekken te voeren, samen slimmer digitaal ondernemen dus.

De behoefte B2B en B2C is in veel gevallen gelijk, toch zijn er wezenlijke verschillen. Wat verwacht u als u privé of zakelijk koopt?

Nadat alles duidelijk is voor de korte en lange termijn wordt gekeken of bestaande oplossingen voldoen of vervangen moeten. Belangrijk om te vermelden is dat we onafhankelijk opereren bij het adviseren van oplossingen of implementatiepartners.

Ook de organisatie wordt meegenomen. De afdelingen die met de systemen werken of hieraan ontwikkelen zijn nauw betrokken. De functionele en technische behoefte als ook het optimaal gebruiken, bereiken van resultaat en in beheer nemen is de sleutel voor succes. Bij “Organisatie, cultuur en samenwerking (change management)” wordt hierover meer uitgelegd.

Samen met de andere onderdelen zoals procesoptimalisatie, masterdata en verandermanagement wordt het e-commerce programma voor u op maat samengesteld.

We helpen u graag met het goed duiden van uw visie en strategie en doorvertaling naar vereisten aan uw organisatie en technologie, en het opstellen van een roadmap en planning. We worden nog enthousiaster als we u erna mogen begeleiden voor het selecteren en implementeren van de benodigde oplossingen en de veranderingen voor uw organisatie.

Belangrijk is dat het budget, de planning, scope en kwaliteit goed bewaakt worden. Met de agile manier van werken wordt sneller resultaat bereikt, zijn de veranderingen kleiner en worden sneller geadapteerd, en kan er tijdig op veranderingen worden ingespeeld.

Data is een belangrijk en vaak onderschat aspect bij e-commerce, omnichannel, digitalisering en automatisering. Data is een ruim begrip en er zijn 9 domeinen die centraal staan bij data management zoals data governance, data architectuurmanagement, reference & master data management, metadata management en document & content management.

De implementatie van master data management heeft invloed op de organisatie en op de processen. Om dit goed aan te pakken en ook duurzaam te borgen in de organisatie is een cultuur- en gedragsverandering nodig, een zogenaamde Behavioural Change. Bij “Organisatie, cultuur en change” wordt hierover meer uitgelegd.

Voor E-commerce zijn niet in alle gevallen alle datadomeinen relevant, toch goed om alvast na te denken over een aantal vragen:
Is de klantdata en productdata actueel, compleet en van goede kwaliteit en zijn de processen geborgd om de kwaliteit te bewaken?
Wordt er gebruikt gemaakt van een product information management systeem (PIM) of customer relationship management (CMR) oplossing?
Wordt de data al centraal opgeslagen, onderhouden en beschikbaar in alle verkoopkanalen en systemen?

Voor het infaseren en uitfaseren van producten is een product levenscyclus een belangrijk stuurelement. Per verkoopkanaal kunnen er andere eisen zijn aan de productdata. Om de time 2market te verkorten, kunnen de voorbereidingen getroffen worden voordat het product gelanceerd wordt.

Klantdata wordt ook zichtbaar in de online webshop en persoonlijke e-mails. Het persoonlijk aanspreken van uw klant is belangrijk. Kloppen de klant- en contactgegevens? Welke gegevens mogen klanten zelf onderhouden en blijven deze gegevens actueel in uw andere systemen zoals CRM, ERP of centrale data warehouse?

Zijn er duidelijke afspraken over datakwaliteit en de bewaking ervan? Zijn er duidelijke afspraken wie verantwoordelijk is voor data? De processen om data actueel en compleet te houden zijn duidelijk en geborgd in de organisatie?

Vooral voor de online en andere digitale kanalen is het noodzakelijk om de productdata en klantdata goed op orde te hebben. Uw klant ziet en gebruikt het nu ook.

Klanten hebben behoefte aan informatie en data gedurende de klantreis. In samenspraak met klanten de juiste informatie aanbieden helpt bij de zelfredzaamheid van klanten, verhoogt de klantbeleving en conversie.

Dit is alvast een kijkje in de data keuken, alle belangrijke data vraagstukken kunnen we tijdens het e-commerce programma meenemen en oplossen.

Om succesvol te zijn met e-commerce, omnichannel of een totale digitale transformatie is verandering in een bestaande organisatie vaak noodzakelijk.
De bedrijfsvisie, missie, strategie, cultuur, mindset, kernwaarden, managementstijl, manier van werken en samenwerken moet in lijn zijn met de digitale ambitie.

E-Commerce, omnichannel, digitaliseren of een digitale transformatie vraagt om een eenduidige visie, strategie en aanpak van het management en de gehele organisatie. De bereidheid om te veranderen als dat nodig is, is van cruciaal belang.

Er zijn twee grote veranderingen die met elkaar in lijn moeten zijn, de technologische verandering en de menselijke verandering. Het tempo om de verandering of transformatie succesvol af te ronden wordt doorgaans bepaald door de menselijke verandering.

Bij verandering komt vaak weerstand van de organisatie. Hoe krijg je medewerkers mee in veranderingen en hoe zorg je ervoor dat men niet terugvalt in oude gewoontes?
Wat is bijvoorbeeld de rol van een verkoper of inkoper nu en in de toekomst? Het contact met klanten en leveranciers verandert. De administratieve werkzaamheden maken plaats voor het analyseren van klantgedrag, verzilveren van leads en opportunities en added value selling. Prijzen voor reguliere afname liggen vast in prijsafspraken, hoe beweeg je elkaar om de gesprekken om te buigen naar betere samenwerking en procesoptimalisatie waar de grote voordelen te behalen zijn.
Hoe is de discipline en wat zijn de afspraken binnen de organisatie om de kwaliteit van klantdata en productdata te garanderen?

Een gedragsverandering kan noodzakelijk zijn. Het uitdagende daarbij is om de gewenste gedragsverandering duurzaam geborgd te houden om te voorkomen dat er niet wordt teruggevallen in oude gewoontes.

Verandermanagement of zoals vaak genoemd change management helpt om de verandering goed te begeleiden, nieuwe werkwijzen succesvol te implementeren en de organisatie voorop te blijven lopen.

Er zijn zeven veel gebruikte modellen voor verandermanagement:
1. ADKAR model
2. Lewin’s model
3. Kotter model
4. Kübler-Ross model
5. PDCA-cyclus model
6. Bridges Transition Model
7. 7S-model van McKinsey

Het verandermanagement programma kunnen we voor u opzetten, begeleiden en borgen in uw organisatie. Belangrijk om te weten dat de veranderingen na het eerste verandertraject door zullen gaan om mee te blijven gaan in ontwikkelingen en onderscheiden te blijven. Een Changeoffice, rollen of functies zoals Change Manager, Change Agent of Change Officer kunnen daarbij nodig blijven.

In alle gevallen helpen rolmodellen met het gewenste voorbeeldgedrag de verandering versnellen en de organisatie met een eenduidige boodschap te enthousiasmeren en de neuzen de zelfde kant op te houden.

Heeft uw organisatie al een verandermanagement model in gebruik, dan kunnen we deze adapteren en inzetten. In de andere gevallen kunnen we in overleg de best passende voor uw organisatie toepassen.

In welke fase van de verandering bevindt u zich?
1. Ontkenningsfase (Niets voor ons, ik sluit nu deze website)
2. Weerstandsfase (Lijkt interessant, maar denk ik denk nog niet dat dit ons helpt)
3. Verkenningsfase (Kan wel iets voor ons zijn, ik vraag nog eens na en kom terug)
4. Acceptatiefase (Dit is echt nodig voor ons, ik bel nu meteen voor een afspraak)

Inzicht in de performance is noodzakelijk om het resultaat te meten en continu te verbeteren. Het stellen van duidelijke doelen, KPI’s, de manier van meten en de frequentie waarop dit gedaan wordt geeft sturing om het einddoel te behalen.

Net zoals bij B2C kopers starten B2B kopers hun zoektocht naar het juiste product bij voorkeur online. Al meer dan 60% van de B2B kopers oriënteren zich eerst online voor de aanschaf van een product of voor het vinden van een nieuwe leverancier.

Bestaande of potentiele klanten kunnen u via zoekmachines zoals Google vinden als uw online content van uw bedrijf, producten en diensten als ook de opzet van de webshop of website goed in orde is. De online vindbaarheid wordt mede bepaald door de SEO autoriteit. Goed om te weten waar u klanten naar zoeken en hoeveel van dit zoekverkeer bij uw organisatie terecht komt.

Het delen van interessante informatie op sociale media als bedrijf en medewerkers, de interacties die medewerkers hebben dragen ook bij aan de naamsbekendheid, imago en online vindbaarheid. Positief sentiment in de sociale media over uw organisatie of online reviews helpen u ook beter gevonden te worden. Daarbij wilt u alert zijn om goed te reageren op een negatieve review, dat is immers weer een kans.

Het inzetten van betaalde media zoals Google Adwords of Social media advertenties helpen u ook beter gevonden te worden en doelen te bereiken zoals meer verkopen of personeel te werven. Wel goed om de investeringen goed te monitoren en het resultaat van de campagnes te blijven optimaliseren.

Welke bezoekers op uw webshop waren al bestaande klanten of niet en hebben ze ook iets gekocht? Waren ze tevreden tijdens het bezoek en konden ze vinden waar ze naar op zoek waren?

Inzicht in online zoekmachine performance, verkeer naar de webshop, leads, gemiste verkoopkansen, online conversie, sociale media performance en online reputatie helpt uw organisatie te groeien in imago en resultaat.

Naast het traditioneel meten van omzet, afzet, marge en klanttevredenheid, draagt het meten van nieuwe doelen en KPI’s bij aan het verbeteren van de organisatie, verkoopkanalen en misschien wel het allerbelangrijkste: enthousiaste klanten.

In het programma bekijken we wat u al kunt meten of in stappen kunt uitbreiden in de bestaande of nieuwe middelen die daarvoor nodig zijn. Door vergelijk in kosten baten in combinatie met de behoefte van de organisatie en mogelijkheden van de verschillende oplossingen geven we u onafhankelijk advies.

E-commerce, veel meer dan alleen een online webshop

Een uitgebreide online omgeving waar de klant zelfredzaam is en over belangrijke sturingsinformatie beschikt.

Extra digitale kanalen die elkaar complementeren en versterken waarbij de klant een naadloze ervaring heeft en centraal staat. Een stap naar omnichannel.

Betrek klanten en medewerkers van begin tot eind. Zij worden de nieuwe ambassadeurs

Betrek klanten voor het juiste inzicht in de klantbehoefte en medewerkers hoe ze met klanten samenwerken. Zo lever je op waar klanten en medewerkers mee geholpen zijn. Maak ze enthousiast, deel de successen en maak ze ambassadeurs.

E-commerce succes verbeteren of toetsing strategie

Al op weg met e-commerce of omnichannel en advies of ondersteuning nodig voor uw strategie of operatie?

Online KPI’s duidelijk bepaald? Resultaten inzichtelijk om leads, online conversie, online vindbaarheid en ROI van betaalde advertenties te verhogen?

Kennis en ervaring op het gebied van e-commerce, omnichannel, masterdata, product data en digital marketing binnen uw organisatie laten groeien?

Contact